Muffiny z owocami leśnymi

Znakomite na letni podwieczorek i jak każde muffinki banalne w przygotowaniu. Miękkie,delikatne, przepełnione zapachem owoców leśnych i wilgotne od ich soku. Cudowne Musicie je upiec ! I pamiętajcie ,że tajemnica udanych muffinek tkwi w ich niedbałym wykonaniu. Nie ubijamy, nie ucieramy i nie miksujemy! Wystarczy wymieszać składniki szpatułką tylko do ich połączenia. I oczywiście składniki wyjmujemy z lodówki duuużo wcześniej

Muffiny z owocami leśnymi

Składniki ( wychodzi ok. 12 sztuk:)
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka  jogurtu greckiego (250g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 300 g owoców ( malin, jagód, jeżyn, mieszanych lub w jednym wybranym gatunku)

Wykonanie:

  1. W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną  jajka, olej, cukier, jogurt –tylko do połączenia.
  2.  Do otrzymanej masy  przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia  składników.
  3. Dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Muffiny z owocami leśnymi

GOTOWE

Ciasto przełożyć do 12 papilotek Ułożonych w formie na muffiny nakładając prawie do 3/4 papilotki.

Muffiny z owocami leśnymi

Piec w temperaturze 175ºC, (góra-dół), przez około 25 minut ( dla pewności sprawdzamy patyczkiem)

Muffiny z owocami leśnymi

Wyjąć, wystudzić, dowolnie udekorować ( lub zajadać bez dekoracji)

Muffiny z owocami leśnymi

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *