Babka drożdżowa -zaparzana na maślance

Właśnie ta babka zagości na naszym wielkanocnym stole. Smakuje wspaniale, jest bardzo pulchna, wilgotna i długo świeża.W chłodnym miejscu można ja przechowywać nawet 4 dni. Świeżość , wilgotność i pulchność zawdzięcza temu, że część mąki została zaparzona wrzącym mlekiem, użyciu mąki krupczatki i samych żółtek. Zapraszam do pieczenia
 
 
 
Składniki:
  • 3 szklanki* mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki mleka +3 łyżki do zaczynu
  • 1/4 szklanki  maślanki o temperaturze pokojowej
  • 25 g** świeżych drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mleka
  • 5 żółtek  o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 3 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • otarta skórka z jednej pomarańczy (dałam kilka kropli aromatu pomarańczowego)
  • szczypta soli
  • 50 g żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie lub garść rodzynek
  • forma do babki o pojemności 2 l z kominkiem

*zawsze używam szklanki o pojemności 250ml;
** zawsze daję bardzo mało drożdży, aby uniknąć ich zapachu w cieście , powoduje to jednak dużo dłuższe wyrastanie, jeżeli więc zależy wam na czasie można ich dać 40 g;

Wykonanie:

  1. 3/4 szklanki mleka zagotować i sparzyć 3/4 szklanki mąki.( do miseczki wsypujemy mąkę, zalewamy wrzącym mlekiem i energicznie mieszamy do połączenia składników)  Przestudzić (powstały gęsty „budyń” ma być lekko ciepły).
  2. Zetrzeć skórkę ze sparzonej pomarańczy.
  3. Drożdże zasypać łyżką cukru, wlać pozostałe, letnie mleko, dodać kilka łyżek maki i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić, żeby drożdże się ruszyły.
  4. Żółtka ubić z cukrem, szczyptą soli i cukrem z wanilią.
  5. Żurawinę osączyć na sitku i posypać lekko mąką.
  6. Do pozostałej mąki dodać  podrośnięty rozczyn, zaparzoną mąkę, masę żółtkową, otartą skórkę z pomarańczy i maślankę. Wyrobić 
  7. Dodać stopione letnie masło i wszystko jeszcze raz dobrze wyrobić.
  8. Ciasto przykryć ściereczką, włożyć do worka foliowego i odstawić w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia. ( może to być piekarnik z ustawioną temperaturą 25-30ºC
  9. Do wyrośniętego ciasto  dodać przygotowaną żurawinę (lub rodzynki). Ciasto jest lekko klejące.
  10. Foremkę wysmarować dokładnie masłem, wysypać dobrze kaszką manną i przekładać łyżką ciasto dociskając do dna foremki.
  11. Mocząc łyżkę w wodzie wyrównać ciasto i jeszcze docisnąć , przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  12. Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC i do nagrzanego wstawić wyrośniętą babkę .
  13. Piec ok. 55- 60 minut – koniecznie sprawdzić patyczkiem po ok. 50 minutach – musi być suchy.
  14. Ponieważ babka jest dość wysoka, żeby się za mocno nie przypiekła  po 30 minutach przykryć górę folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry)
  15. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po 10 minutach odwrócić formę i wysunąć babkę.
  16. Gdy całkowicie ostygnie polukrować i udekorować 

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 – 2 łyżki mleka
  • 3 dkg pistacji drobno posiekanych 
  • mała garść pestek dyni zmielonych grubo w blenderze
Cukier puder ubić z mlekiem i śmietanką końcówką do ubijania białek. Powinien być tylko trochę lejący. Przy pomocy małego pędzelka rozprowadzać na cieście.  Pistacje zaleć wrzątkiem, pozbyć się skórki i drobno posiekać.  Górę posypać pistacjami, resztę pestkami dyni. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *