Babka jogurtowa

Dziś babka jogurtowa, czyli zwykła babka z dodatkiem jogurtu i oleju. Charakteru dodaje jej cytrynowa nutka . Babka jest pulchna i wilgotna. Jeżeli użyjemy produktów o temperaturze pokojowej nie grozi jej zakalec ( sprawdzone ! ). Myślę, że odpowiednio udekorowane może spokojnie wystąpić na wielkanocnym stole 

Babka jogurtowa

Składniki:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 130ml oleju
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starka z jednej cytryny
  • 2 łyżki likieru cytrynowego ( opcjonalnie)

Należy pamiętać,że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Szczególnie jogurt i jajka nie mogą być prosto z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na  puszystą, białą i gęstą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny i wlać cienkim strumieniem olej.
  3. Następnie już na niskich obrotach dodać  jogurt, mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułka do połączenia.
  5. Ciasto przełożyć do formy o długości 30cm  wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, w temperaturze 180°C – grzanie góra- dół.
    Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona .
  7. Lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić babce nieco ostygnąć.
  8. Następnie wylożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  9. Można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować

Babka jogurtowa

Komentarze do przepisu: “Babka jogurtowa

  1. Jola

    Babka rewelacyjna ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.