Babka karmelowa

Moja „karmelcia” powstała na skutek pilnej potrzeby wykorzystania resztki kajmaku, który zalegał w lodówce po pieczeniu Piernika świątecznego .
Wyszła pyszna, dosyć słodka, pulchna, jakby gąbczasta, bardzo smaczna babeczka. Idealna do kawy.

Babka karmelowa

Skład

  • 180g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 50g oleju ( dałam rzepakowy)
  • 200g masy kajmakowej z puszki
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sodki ( dałam na czubku łyżeczki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie)

Babka karmelowa

Babka karmelowa

Wykonanie:

  1. Rozpuszczone masło wymieszać z kajmakiem do uzyskania jednolitej masy
  2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier
  3. Do masła z kajmakiem dodać żółtka i starannie zmiksować
  4. W trzech turach dosypać przesianą mąkę, proszek i sodę
  5. Dodać olej i dokładnie wszystko zmiksować.
  6. Jednolitą masę starannie, ale delikatnie połączyć z ubitymi białkami ( przy użyciu łyżki)
  7. Wyłożyć do formy babkowej o pojemności ok.1,5l lub do keksówki.
  8. Piec w 180ºC przez 50min ( po tym czasie sprawdzić patyczkiem)

(Ponieważ po około 20 minutach ciasto miało zapieczoną skórkę, a jeszcze odpowiednio nie wyrosło zrobiłam w nim kilka nacięć  nożem).

Babka karmelowa

Babka karmelowa

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.