Babka marmurkowa

Bardzo smaczna,długo zachowująca świeżość, idealnie się sprawdzi  nie tylko na wielkanocnym stole.

Składniki  ( powinny być w temperaturze pokojowej:)

  • 160 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 100 ml wody
  • 200g cukru pudru
  • 5 jajek – osobno żółtka i białka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka starta z pół pomarańczy
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

1. Formę do babki o średnicy 23cm lub 24cm posmarować masłem i posypać mąką

2. Do miski wlać olej, wodę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty.

3.Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na wilgotne składniki. Ciasto wymieszać krótko mikserem do połączenia składników.

5. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić mikserem. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany, a pozostałą dodawać w dwóch turach do ciasta, delikatnie ale starannie wymieszać.

6. Do odłożonej piany z białek wlać około 1/4 ciasta, przesiać kakao i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto,

7. Do przygotowanej formy na babkę wlać najpierw trochę jasnego ciasta, a następnie trochę ciemnego i tak na przemian, aż zużyjemy całe ciasto.

8. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC na funkcji góra – dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

9. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.

10. Przed podaniem babkę posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.