Babka żyrafa

Polecam dziś przepis na babeczkę, która nie tylko świetnie smakuje, ale również  pięknie wygląda . Szybka do zrobienia, ładnie wyrasta….nic tylko piec
Babka żyrafa
Ciasto białe
  • 5 białek
  • 50ml mleka
  • 50ml oleju
  • 60g cukru (można dać 80g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g mąki
  • skórka otarta z cytryny ( ew. kilka kropli aromatu cytrynowego)
Ciasto żółte
  • 5 żółtek
  • 50ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 60g cukru (można dać 80g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g mąki 
  • szczypta kurkumy
  • skórka otarta z pomarańczy ( ew. kilka kropli aromatu pomarańczowego)
Dodatkowo 
  • kakao do posypywania warstw

Babka żyrafa

Babka żyrafa Babka żyrafa

Wykonanie
  1. Oddzielić białka od żółtek,
  2. Ubić białka z cukrem na sztywno ,
  3. Dodawać partiami mleko, olej i  skórkę  cytrynową lub aromat
  4. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę i proszek do pieczenia ( użyłam szpatułki)
  5. Żółtka ubić z cukrem na jednolitą kremowa masę,
  6. Dodawać partiami mleko, olej i  skórkę pomarańczową lub aromat
  7. Wmiksować mąkę z proszkiem i szczyptą kurkumy
  8. Do wysmarowanej foremki babkowej wkładać łyżką ciasto według schematu: kilka łyżek żółtego-posypać przez sitko kakao- kilka łyżek białego- posypać kakao- kilka łyżek żółtego…..i tak do wyczerpania składników ( kończymy ciastem białym bez posypywania)
  9. Piec 180º C 45 min, ale radzę sprawdzić patyczkiem.

Babka żyrafa Babka żyrafa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.