3 Bit po mojemu

3 Bit po mojemu to ciasto tak popularne, że chyba nie potrzebuje specjalnej reklamy  Pewnie każdy już go robił, ale przepisów jest tyle ile blogów …. jeśli więc ktoś ma ochotę na 3 Bit po mojemu to zapraszam do wypróbowania.
Herbatniki, karmel, budyń, bita śmietana, godzinka czasu….i ciasto gotowe 
Tym razem nie pieczemy. Przygotujmy je za to najlepiej dzień wcześniej, by ciastka zdążyły zmięknąć, a całość przeszła poszczególnymi smakami

3 Bit po mojemu

Składniki:

  • 40 herbatników maślanych ( dwie warstwy po 20 herbatników)
  • 20 heratników kakaowych
  • 1 puszka kajmaku ( 500g)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 500 ml śmietany kremówki ( schłodzonej )+ 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki mleka
  • 50 g  gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia
  • 50 g  białej czekolady , otartej na tarce , do oprószenia

3 Bit po mojemu

Wykonanie:

  1. Formę o wymiarach 24 x 32*cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale zabezpieczy to nasze ciasto przed metalicznym posmakiem w miejscu zetknięcia z blachą).
  2. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników maślanych (5×4)
  3. Kajmak  wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników maślanych
  4. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem.
  5. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka.
  6. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by nie utworzyły się ewentualne grudki.
  7. Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników, tym razem kakaowych.
  8. Odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia
  9. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać  cukier puder i rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę
  10. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać.
  11. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
  12. Ciasto przechowywać w lodówce.

3 Bit po mojemu

*najlepiej dobrać formę,która będzie odpowiednia do naszych herbatników i pozwoli na ułożenie pięciu rzędów po cztery ciastka bez konieczności łamania herbatników.

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *