Sernik a’la tiramisu

Tym razem zapraszam na bardzo prosty i smaczny sernik na zimno. Dzięki użyciu biszkoptów,  amaretto , kawy i serka mascarpone z pewnością zasmakuje miłośnikom włoskiego tiramisu .Pięknie  zaprezentuje się również  na wielkanocnym stole Polecam.

Sernik a'la tiramisu

Składniki na sernik:

  • 200g biszkoptów podłużnych ( mogą być również okrągłe)
  • 100g cukru pudru
  • 500g serka typu „Mój ulubiony” ( w temp. pokojowej)
  • 250g mascarpone ( w temp. pokojowej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ew. cukier waniliowy)
  • 300ml śmietanki kremówki ( 30%) ( z lodówki)
  • 15g żelatyny +50ml wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej *
  • kakao do oprószenia sernika

Składniki na poncz:

  • 300ml wody
  • 3 łyżki amaretto
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( lub mocne espresso)

Ponadto:

  • ulubione owoce do dekoracji (u mnie wiśnie z frużeliny)
  • tortownica o średnicy 23-24cm (najlepiej z silikonowym rantem)

* zamiast kawy rozpuszczalnej do rozpuszczenia  żelatyny można dać 50ml espresso lub nawet espresso ristretto. Wówczas pomijamy już wodę.

Sernik a'la tiramisu

Sernik a'la tiramisu

Wykonanie:

  • W misie miksera umieszczamy ser twarogowy, mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy na jednolitą aksamitną masę.
  • Do 50ml wody dodajemy kawę rozpuszczalną oraz żelatynę i zostawiamy do napęcznienia ( lub żelatynę zalewamy przestudzonym espresso)
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej ( uważając żeby nie zagotować)
  • Upłynnioną żelatynę przelewamy do większej miseczki, dodajemy do niej ok. 2-3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej płynnej masy.
  • Masę żelatynowo-kawową przelewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki lub trzepaczki.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na pół sztywno i dodajemy do masy serowej.
  • Delikatnie lecz dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Przygotowujemy poncz mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.
  • Przygotowujemy tortownicę. Moja ma szklany spód i silikonowy rant więc niczym jej nie wykładałam. Jeżeli jednak używamy tortownicy metalowej, należy spód wyłożyć papierem do pieczenia a boki folią spożywczą .Jeżeli tego nie zrobimy brzegi sernika mogą mieć metaliczny smak.
  • Biszkopty zanurzamy w ponczu i układamy w tortownicy.
  • Na biszkopty wylewamy połowę masy serowej.
  • Układamy kolejną warstwę naponczowanych biszkoptów
  • Biszkopty posypujemy kakao ( przy pomocy siteczka)
  • Odkładamy  trochę kremu do rękawa cukierniczego ( użyjemy go do dekoracji sernika.
  • Wykładamy kolejną warstwę serową, wyrównujemy .
  • Dekorujemy wierzch odłożonym kremem.
  • Sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc)
  • Posypujemy kakao i dekorujemy owocami.

Sernik a'la tiramisu

Sernik a'la tiramisu

Sernik a'la tiramisu

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.