Truskawkowa pianka

Sezon truskawkowy już prawie za nami, a mojej truskawkowej pianki nie ma jeszcze na stronie.
Truskawkowa pianka to szybki i bardzo pyszny deser, który zrobicie w ciągu 15 minut ( nie licząc chłodzenia).Co więcej nie musimy włączać piekarnika, co patrząc na aurę za oknem nie jest bez znaczenia . Czas najwyższy więc, żeby go wypróbować.

Truskawkowa pianka

Spód:

  • 170 g herbatników maślanych, zmielonych
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Ciastka , masło i czekoladę pokruszyć w malakserze do otrzymania masy  o konsystencji mokrego piasku.
  2. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki i lekko ubić,
  4. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Truskawkowa pianka

Składniki na truskawkową piankę:

  • 500 g truskawek + 200g
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru (można mniej)

Wykonanie:

  1. Truskawki (500g)  przekładamy do garnka. Dodajemy cukier puder i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
  2. Następnie miksujemy blenderem.
  3. Do gorącego musu wsypujemy suchą galaretką i mieszamy, aż się rozpuści.
  4. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
  5. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy wystudzony mus, 200g pokrojonych truskawek i mieszamy.
  6. Gotową masę wykładamy na spód ciasteczkowy  (ułożony u foremce).
  7. Całość wstawiamy do lodówki, aż pianka stężeje (najlepiej na noc).
  8. Wierzch dowolnie dekorujemy ( u mnie truskawkami i gałązkami mięty)

Truskawkowa pianka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.