Buchty z owocami i czekoladą

Buchty (buchciki, buchciczki) – słodki wyrób piekarniczy: połączone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub z dżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Bucht nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem.
Tak brzmi zamieszczona w Wikipedii definicja tych pyszniutkich bułeczek drożdżowych.
Bardzo je lubię, gdyż pozwalają na nieskończoną ilość modyfikacji.
Od słodkich do całkowicie wytrawnych (trzeba tylko pamiętać o zmniejszeniu ilości cukru).
Może Was zainspirują do stworzenia własnej odmiany?
Koniecznie spróbujcie 🙂

Buchty z owocami i czekoladą

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 70g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 60g masła
  • szczypta soli

Do polania

  • 50ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła

Nadzienie

  • truskawki lub inne ulubione owoce (ew. powidła , gęsta marmolada owocowa itp.)
  • nutella (mogą być też kostki czekolady mlecznej)

Sposób przygotowania:

  1. Wykonać zaczyn ( ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.)
  2.  Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn.
  3. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  5. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie była to porcelanowa forma do tarty o  średnicy dna 27 cm)  posmarowanej margaryną, zlepieniem do dołu.

Buchty z owocami i czekoladą

6. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30min., w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

7.Przygotować polewę – mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aby cukier się rozpuścił.

8.Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.

Buchty z owocami i czekoladą

Piec ok. 30min. w temperaturze 200°C 

Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku.

Buchty z owocami i czekoladą

Buchty z owocami i czekoladą

Buchty z owocami i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *