Bułeczki dyniowe

Dyniowe bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi typu „zroślaki” jako pierwsze  testowały tegoroczne puree z dyni . Wyszły delikatne, puszyste i żółciusieńkie,choć bez dodatku jajek.
Upiekłam je w dużym naczyniu do zapiekanek, przyklejone jedna do drugiej, z dużą ilością maślanej kruszonki. Wypróbujcie, bo to idealny pomysł na jesienny podwieczorek .

Bułeczki dyniowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • pół szklanki  letniego mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • aromat pomarańczowy
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Bułeczki dyniowe

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera.
  2. Wyrobić ciasto używając haka do ciasta drożdżowego
  3. Wyrabianie powinno trwać tak długo, by ciasto było miękkie, elastyczne i aby odchodziło od ścianek miski
  4. Przełożyć je do oprószonego mąką naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości
  5. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić.
  6. Formę żaroodporną lub tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Podzielić na 10 – 11 równych części, uformować z nich kule.
  8. Każdą rozpłaszczyć w dłoniach, na środek nałożyć pełną łyżeczkę powideł śliwkowych, dokładnie zlepić.
  9. Ułożyć w formie jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi małe przerwy aby bułeczki połączyły się podczas pieczenia.
  10. Posypać kruszonką.
  11. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 30 minut.
  12. Piec w temperaturze 190ºC przez 35 minut.

Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych

Kruszonka:

  • 50 g masła, roztopionego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić  palcami na kruszonkę.

Bułeczki dyniowe

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *