Bułeczki razowe z płatkami owsianymi i lnem

Miękki środek, chrupiąca, pyszna skórka i do tego sporo zdrowych ziarenek Tak w skrócie przedstawia się charakterystyka bułeczek, które Wam dziś proponuję.

Bułeczki razowe z płatkami owsianymi i lnem

Masa z płatków

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka  masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto właściwe

  • 12 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek letniej wody ( lub tyle, by ciasto było miękkie i elastyczne)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej bezpośrednio przed pieczeniem w blenderze lub młynku żarnowym)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • żółtko z łyżką mleka lub samo mleko do posmarowania

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie odstawić na 5 minut. Dodać do miski z płatkami,
  2. Następnie dodać siemię lniane i dobrze wymieszać.
  3. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać.
  4. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo (nawet ok.10min hakiem do ciasta drożdżowego), by było miękkie i elastyczne.
  5. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  6. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części.
  7. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
  8. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub tylko mlekiem .
  9. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15-20 minut, do zarumienienia.
  10. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Bułeczki razowe z płatkami owsianymi i lnem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *