Bułki pszenne

Smaczne i proste bułki pszenne. Warto zapisać przepis i wykorzystać w przypadku nieprzewidzianego braku pieczywa.
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 130 ml wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki roztopionego  masła
 Wykonanie:Bułki pszenne
  1. Do miski wlać letnią wodę, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże.
  2. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  3. Dodać pozostałą mąkę, mleko, sól oraz oliwę lub masło. Całość dokładnie wyrobić – ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych.
  4. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części (ok. 80-85 g każda).
  6. Uformować okrągłe bułki i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze.
  7. Bułki lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  8. Po tym czasie bułki lekko spłaszczyć i wykonać w każdej głębokie nacięcie.Delikatnie oprószyć mąką.
  9. Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.