Chleb z garnka rzymskiego

Chlebek rewelacyjny !!! Chrupiąca skórka i sprężysty, puszysty,wilgotny miąższ. Dawno nie jadłam takiego chlebka. Piekłam go w garnku rzymskim, ale myślę,że w naczyniu żaroodpornym z pokrywą też się uda.
Chleb z garnka rzymskiego
Składniki:
  • 120 g zakwasu żytniego
  • 530 g mąki pszennej -chlebowej (typ 650)
  • 70 g mąki żytniej razowej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 9 g świeżych drożdży
  • 450 g letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki  miodu
  • 40 g płatków owsianych górskich
Wykonanie :
  1. Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane.
  2. W dużej misce wymieszać obydwie mąki i 3 łyżki otrębów.
  3. Zakwas wraz z wodą wymieszać.
  4. Z drożdży, miodu , łyżki mąki i wody zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut.
  5. Następnie połączyć wszystkie te składniki i dobrze wyrobić hakiem przez ok 8 min.
  6. Odstawić by ciasto odpoczęło na 10 minut.
  7. Po tym czasie dodać sól i wcześniej uprażone płatki owsiane i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić  ( ciasto powinno być średnio luźne-w razie potrzeby dodać nieco mąki lub wody).
  8. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości .
  9. Wyrośnięte ciasto przerobić ręcznie i odstawić do ponownego wyrośnięcia ( na  ok godzinę.)
  10.  Garnek rzymski namoczyć w wodzie ok. 20 minut. a następnie naoliwić.
  11. Piekarnik rozgrzać do temp. 250ºC razem z  garnkiem lub naczyniem żaroodpornym.
  12. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć ostrożnie garnek rzymski, przerzucić do niego delikatnie ciasto chlebowe z miski, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut.
  13. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 225ºC i piec jeszcze ok. 15 minut.

Chleb z garnka rzymskiego

Chleb z garnka rzymskiego

Smacznego 🙂

Komentarze do przepisu: “Chleb z garnka rzymskiego

  1. Iza

    Wlasnie upieklam chleb. Wyszedl dokladnie taki jaki powinien byc. Moj 14 letni syn stwierdzil, ze jest wysmienity a to w jego wydaniu bardzo duzo znaczy. Na pewno bedzie u nas goscil czesto. Nastepnym razem wyprobuje inny przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *