Chleb mleczny-tostowy

Jeśli macie ochotę na pyszny chlebek tostowy polecam ten przepis. Pochodzi z książki M.Zielińskiej „Ciasto drożdżowe na różne sposoby”. Dodam, że mieści się on w dziale dla początkujących więc nie ma się co zastanawiać:)

Składniki:

  • 500g maki pszennej
  • 12g świeżych drożdży / lub 2 łyżeczki instant/
  • 1łyżeczka cukru
  • 1łyżeczka glukozy /można pominąć/
  • 1 łyżeczka soli
  • 300ml mleka
  • 1 małe jajko+ 1 łyżka mleka / do posmarowania chleba/

Wykonanie:

Z drożdży wykonać zaczyn /rozmieszać je w misce z dodatkiem łyżeczki cukru, łyżki mąki i kilku łyżek mleka – poczekać aż podrosną/.Resztę mleka zmieszać z mąką i solą , dodać zaczyn i zagniatać do uzyskania elastycznego, plastycznego ciasta.
Czynność tą można również wykonać w maszynie do chleba.
Gotowe ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Może to potrwać ok. 1,5-2,0 godzin. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, wałkować w prostokąt i formować wałek.
Czynność tą powtórzyć kilka razy.
Ostatecznie uformowany wałek włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny o wymiarach 27×10 /wymiary dna/ wysokiej na 8cm.
Poczekać, aż ciasto wyrośnie ponad formę -ok. 2,5-3,0 godziny.
Wyrośnięty chleb posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec 45min w temp. 200°C.
Studzić na kratce kuchennej.

P1060990

P1060993

 

 

Komentarze do przepisu: “Chleb mleczny-tostowy

  1. Ewa

    Witam, czy chleb pieczemy na termoobiegu czy góra-dół?

    • Ika

      Piekłam góra-dół

      • Ewa

        Bardzo dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.