Chlebek dyniowy

W taki brzydki, jesienny dzień jak dziś nic tak nie poprawi humoru jak wspaniały, słoneczny chlebek dyniowy Chlebek jest bardzo smaczny i puszysty o neutralnym smaku. Smakuje z serem, powidłami ale również z wędliną.

Chlebek dyniowy

Zaczyn:

  • 125 ml ciepłej ale nie gorącej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
  • 400 g mąki chlebowej typ 650
  • 180 g puree z dyni 
  • 1 łyżeczka  soli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
  • 4 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki pestek dyni obranych
Chlebek dyniowy
  1.  Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, puree z dyni i jogurt.
  3.  Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy.
  4. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot 
  5. Podczas wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.
  6. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę
  7. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je.
  8. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać dynią .
  9. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30min.
  10. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190ºC
  11. Kiedy chlebek wyrośnie wstawiamy go do piekarnika.
  12. Chleb pieczemy w temperaturze 190ºC, grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 45 minut,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.