Bananowiec

Bananowiec jest ciastem z grupy -„na specjalne okazje”. Ciemny biszkopt nasączony likierem, mnóstwo kawowego kremu, banany i bita śmietana dopełniają się wzajemnie tworząc pyszny kawałek prawdziwie królewskiego ciacha. O kaloriach nawet nie wspomnę . Jednak na „specjalne okazje” bardzo polecam 

Bananowiec

Składniki:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4  szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 duże łyżki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

krem kawowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru

bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny +1/4 szklanki mleka do jej rozpuszczenia

ponadto:

  • 5-6 bananów
  • sok z cytryny
  • 100 g czekolady mlecznej lub kawowej
  • 1/2 szklanki likieru bananowego + 1/2 szklanki wody do nasączenia *

Bananowiec

Sposób wykonania:

Biszkopt:

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  2. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku.
  3. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej.
  4. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
  5. Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 – 40 minut w temp. 160ºC.
  8. Upieczony biszkopt wystudzić.
  9. Ściąć wierzch (ok.1/2 cm), pokruszyć i odłożyć

Krem:

  1. Mocno schłodzony serek, śmietanę, cukier puder i kawę rozpuszczalną umieścić w misie miksera.
  2. Miksować do uzyskania gęstego kremu ( uwaga, na początku chlapie więc warto użyć osłony)

Bita śmietana:

  1. Mocno schłodzona śmietanę ubić na sztywno
  2. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i zmiksować z ubitą już śmietaną

Ułożenie ciasta:

  1.  Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem.
  2. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny.
  3. Ściśle ułożyć na biszkopcie.
  4. Na banany wyłożyć krem kawowy .
  5. Pokruszone wcześniej ciasto wymieszać z tartą czekoladą i podzielić na 2 części
  6. Jedną część  rozsypać na kremie i  docisnąć.
  7. Wyłożyć bitą śmietanę i posypać pozostałą częścią mieszanki.
  8. Wstawić na noc do lodówki.

Bananowiec

*likier można zastąpić sokiem bananowym, wówczas pomijamy wodę i używamy 1 szklankę soku

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *