Bananowiec jest ciastem z grupy -„na specjalne okazje”. Ciemny biszkopt nasączony likierem, mnóstwo kawowego kremu, banany i bita śmietana dopełniają się wzajemnie tworząc pyszny kawałek prawdziwie królewskiego ciacha. O kaloriach nawet nie wspomnę . Jednak na „specjalne okazje” bardzo polecam
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 3 duże łyżki kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady
krem kawowy:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki cukru pudru
bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny +1/4 szklanki mleka do jej rozpuszczenia
ponadto:
- 5-6 bananów
- sok z cytryny
- 100 g czekolady mlecznej lub kawowej
- 1/2 szklanki likieru bananowego + 1/2 szklanki wody do nasączenia *
Sposób wykonania:
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
- Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej.
- Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 – 40 minut w temp. 160ºC.
- Upieczony biszkopt wystudzić.
- Ściąć wierzch (ok.1/2 cm), pokruszyć i odłożyć
Krem:
- Mocno schłodzony serek, śmietanę, cukier puder i kawę rozpuszczalną umieścić w misie miksera.
- Miksować do uzyskania gęstego kremu ( uwaga, na początku chlapie więc warto użyć osłony)
Bita śmietana:
- Mocno schłodzona śmietanę ubić na sztywno
- Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i zmiksować z ubitą już śmietaną
Ułożenie ciasta:
- Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem.
- Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny.
- Ściśle ułożyć na biszkopcie.
- Na banany wyłożyć krem kawowy .
- Pokruszone wcześniej ciasto wymieszać z tartą czekoladą i podzielić na 2 części
- Jedną część rozsypać na kremie i docisnąć.
- Wyłożyć bitą śmietanę i posypać pozostałą częścią mieszanki.
- Wstawić na noc do lodówki.
*likier można zastąpić sokiem bananowym, wówczas pomijamy wodę i używamy 1 szklankę soku
Smacznego