Biszkopt z kremem truskawkowym

Biszkopt z kremem truskawkowym

Zapraszam na aromatyczne biszkoptowe ciacho z mocno truskawkowym kremem. Puszysty biszkopt-mój ulubiony z dodatkiem proszku budyniowego i oczywiście, jak na czerwiec przystało, truskawkowy krem. Ukoronowaniem jest biała polewa z mleka w proszku  o smaku  białej czekolady 🙂
Polecam wszystkim łasuchom !!!

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli do białek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 gramowy)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Mąkę pszenną , ziemniaczana, budyń i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą białkowo-żółtkową przy pomocy szpatułki.
Ważne jest, aby jak najmniej zaburzyć strukturę białek!

Biszkopt z kremem truskawkowym

Etapy przygotowywania biszkoptu.

Prostokątną foremkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC, wkładamy ciasto i pieczemy  ok. 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony, studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku
Przecinamy na dwa blaty.

Krem truskawkowy

  • 50 dag truskawek – zmiksować
  • 50 dag truskawek -pokroić
  • 3-4 łyżki cukru
  • 330ml śmietany kremówki
  • 125g serka mascarpone
  • 4 łyżki żelatyny

Zmiksowane truskawki zagotować z cukrem ( jego ilość zależy od upodobań smakowych, jeśli truskawki są słodkie można go w ogóle nie dodawać) po zagotowaniu dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia (już nie gotować!)  Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubijać końcówką do białek do uzyskania gęstego kremu.
Połączyć z tężejącym musem  truskawkowym.
Spód biszkoptu umieścić w formie, w której był pieczony.
Ułożyć na nim pokrojone truskawki. wyłożyć przygotowany krem i przykryć drugim blatem biszkoptu.

Biała polewa

Składniki:
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
100g margaryny lub masła
4  łyżki mleka w proszku
 
 
Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę-można pomóc sobie blenderem. Lekko wystudzić i polać ciasto.
 

Biszkopt z kremem truskawkowym
Ciasto dowolnie udekorować i wstawić na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *