Ciasto kakaowe z krakersami

Czekoladowy biszkopt, słone krakersy, słodka masa krówkowa i na koniec bita śmietana z dodatkiem kakao….  zapewniam, że to połączenie doskonałe. Warto wypróbować i przekonać się osobiście 
Ciasto Kakaowe z Krakersami

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  •  180ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sładniki na poncz wymieszać do rozpuszczenia cukru

Nadzienie:

  • 1 puszka masy krówkowej z puszki (ok.400g)
  • 200g  miękkiego masła
  • 2 duże paczki krakersów (ok. 300g )

Wierzch:

  1. 500ml śmietanki kremówki 30%
  2. 2 łyżki kakao 
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:

  • kakao do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Biszkopt

  1.  Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
  2. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania  kremowej masy.C
  3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką
  4. Mąkę wymieszać z kakao oraz z proszkiem do pieczenia i przesiać na wierzch jajecznej masy.
  5. Wymieszać szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  8. Piec przez około 25-30 minut w temperaturze 170ºC
  9. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i przeciąć w poziomie na dwie części.
  11. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
  12. Połową ponczu skropić biszkopt w blaszce.
  13.  Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty.
  14. Następnie w 3 partiach dodać masę krówkową. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem.
  15. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć dwie łyżki kremu wyrównać, ułożyć pierwszą warstwę krakersów i posmarować je 2 łyżkami kremu.
  16. Ułożyć drugą warstwę krakersów i znów posmarować je kremem. 
  17. Ułożyć trzecią warstwę krakersów i posmarować je pozostałym kremem.
  18. Na wierzchu położyć drugą cześć biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.

Ciasto Kakaowe z Krakersami

Wierzch:
Śmietankę kremówkę ubić z kakao i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Zmiksować. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową tylką i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki.
Ciasto posypać kakao i wstawić na całą noc do lodówki.

Ciasto Kakaowe z Krakersami

Ciasto Kakaowe z Krakersami

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *