Drożdżówka dyniowa

Pyszna drożdżówka  z  musem dyniowym,którego w tym roku u mnie dostatek. Bez dodatku jajek. W pięknym, słonecznym kolorze-od razu poprawi wam humor i pozytywnie nastroi . Puszysta i wilgotna jednocześnie. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale  następnego dnia również bardzo dobra.
Drożdżówka dyniowa
  • 200 g puree z dyni  (znajdziesz TUTAJ )
  • 1/2 szkl. mleka
  •  25 g świeżych drożdży
  • 120 g masła
  •  500 g mąki
  • 120 g cukru 
  •  szczypta soli
  • aromat pomarańczowy (kilka kropli)

Puree z dyni wymieszać z mlekiem i lekko podgrzać.
Masło roztopić i odstawić, aby przestygło.
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Dodać  drożdże, lekko ciepłą dynię i rozpuszczone masło oraz aromat pomarańczowy. Wszystko razem dokładnie wyrobić  i przełożyć do blaszki ( moja miała 14 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno ponad dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem).

Drożdżówka dyniowa

Upieczone i wystudzone ciasto można polukrować. W tym celu:

  • 1 łyżkę kwaśnej śmietany mocno podgrzać,
  • zdjąć z ognia, dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego 
  • następnie dodać tyle cukru pudru, aby otrzymać dosyć gęsty lukier
  • gotowy lukier rozprowadzić na cieście i odstawić do czasu jego zaschnięcia

Drożdżówka dyniowa

Drożdżówka dyniowa

Drożdżówka dyniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *