Zanim zaczniemy piec pierniki zapraszam na pyszne ciasto marchewkowe z delikatnie korzenną nutką. Smaku dodaje mu krem z musem jabłkowym, a całość wieńczy aromatyczna polewa bananowa. Ciasto nie jest skomplikowane i z pewnością każdemu się uda.Zapraszam do wypróbowania 🙂
Ciasto
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 2 szkl. startej marchewki
- Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem i sodą.
- Jajka ubić razem z cukrem i zmiksować razem z mąką i olejem
- Dodać marchew odciśniętą z soku i wymieszać całość.
- Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180ºC przez 40 min.
- Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.
- 250 g mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki mleka
- 5 łyżek musu jabłkowego*
- łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i przestudzić.
- Do schłodzonej żelatyny dodać mus jabłkowy.
- Następnie całość połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubić na sztywny krem.
- Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.
*można użyć ze słoika lub zrobić samemu w następujący sposób: 2 jabłka obrać , umieścić w garnku,dodać 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru i podgrzać do momentu, aż będą miękkie, następnie zblendować na gładki mus i ostudzić.
Polewa bananowa
- 500 ml soku (nektaru) bananowego
- 1 budyń śmietankowy (40g)
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta kurkumy
- Proszek budyniowy rozmieszać w niewielkiej ilości soku bananowego, resztę soku zagotować, dodać rozmieszany proszek i ugotować budyń.
- Kiedy budyń się zagotuje zdjąć go z palnika i cały czas mieszając dodać żelatynę i szczyptę kurkumy.
- Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
- Odstawić do chwili kiedy polewa będzie chłodna, ale nadal płynna (potrwa to około 15 min.)
- Przygotowaną polewą polać ciasto i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy nawilgnie i „przejdzie smakami”