Ciasto marchewkowe z polewą bananową

Zanim zaczniemy piec pierniki zapraszam na pyszne ciasto marchewkowe z delikatnie korzenną nutką.  Smaku dodaje mu krem z musem jabłkowym, a całość wieńczy aromatyczna polewa bananowa. Ciasto nie jest skomplikowane i z pewnością  każdemu się uda.Zapraszam do wypróbowania 🙂
Ciasto marchewkowe z polewą bananową
Ciasto marchewkowe z polewą bananową

Ciasto

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. startej marchewki
  1.  Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem i sodą.
  2. Jajka ubić razem z cukrem i zmiksować razem z mąką i olejem
  3. Dodać marchew odciśniętą z soku i wymieszać całość.
  4. Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w temp. 180ºC przez 40 min.
  6. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.

Ciasto marchewkowe z polewą bananowąKrem

  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek musu jabłkowego*
  • łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  1.  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i przestudzić.
  2. Do schłodzonej żelatyny dodać mus jabłkowy.
  3. Następnie całość połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubić na sztywny krem.
  4. Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.

*można użyć ze słoika lub zrobić samemu w następujący sposób: 2 jabłka obrać , umieścić w garnku,dodać 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru i podgrzać do momentu, aż będą miękkie, następnie zblendować na gładki mus i ostudzić.

Polewa bananowa

  • 500 ml soku (nektaru) bananowego
  • 1 budyń śmietankowy (40g)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • szczypta kurkumy
  1.  Proszek budyniowy rozmieszać w niewielkiej ilości soku bananowego, resztę soku zagotować, dodać rozmieszany proszek i ugotować budyń.
  2. Kiedy budyń się zagotuje zdjąć go z palnika i cały czas mieszając dodać żelatynę i szczyptę kurkumy.
  3. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
  4. Odstawić do chwili kiedy polewa będzie chłodna, ale nadal płynna (potrwa to około 15 min.)
  5. Przygotowaną polewą polać ciasto i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
  6. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy nawilgnie i „przejdzie smakami”Ciasto marchewkowe z polewą bananową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *