Gruszkowe z korzenną nutą i polewą czekoladową

Dziś proste i szybkie ciasto gruszkowe z korzenną nutą i polewa czekoladową .
Tym razem nie używamy miksera , wystarczy garnek, łyżka i rózga kuchenna.
Dodatek imbiru i cynamonu sprawia,że w czasie pieczenia mamy cudowny zapach w kuchni i….zaczynamy myśleć o świętach. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, miękkie.
Jednym słowem świetne na jesienny podwieczorek 

Ciasto gruszkowe z korzenną nutą i polewa czekoladową

Składniki:

  • 4 – 5 gruszek
  • 100 g masła
  • 80 g  brązowego cukru
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g golden syropu (lub sztucznego miodu)
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu

Wykonanie:

  1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.
  2. Formę o średnicy 23 cm  (lub kwadratową 24×24) wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
  3. Na spodzie formy poukładać gruszki.
  4. W garnku umieścić masło, cukier, golden syrup( lub sztuczny miód), kakao, śmietanę kremówkę. Wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Odstawić do wystudzenia.
  5. Do wystudzonej mieszanki wbić jajka i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
  6. Bezpośrednio do garnka przesiać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy.
  7. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
  8. Ciasto przelać na gruszki wyłożone na dnie, wyrównać.
  9. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  10. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  11. Ciasto przełożyć na paterę dnem do góry, usunąć papier do pieczenia.
  12. Polać polewą czekoladową.

Ciasto gruszkowe z korzenną nutą i polewa czekoladową

Ciasto gruszkowe z korzenną nutą i polewa czekoladową

Ciasto gruszkowe z korzenną nutą i polewa czekoladową

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 75 g czekolady gorzkiej
  1. W garnuszku podgrzać mocno śmietanę kremówkę,
  2. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty.
  3. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

Ciasto gruszkowe z korzenną nutą i polewa czekoladową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *