Piernik błyskawiczny z kremem grysikowym

Piernik błyskawiczny z kremem grysikowym

Nazwa piernik jest tutaj być może nieco przesadzona, ale że błyskawiczny- to bez dwóch zdań . Wystarczy kilkanaście minut i już cały dom napełnia wspaniały korzenny aromat…. Ciasto wychodzi miękkie, pulchne i mocno czekoladowe. Jeżeli pominiemy przyprawę korzenną otrzymamy pysznego murzynka. Upieczone zaś na prostokątnej formie i przełożone masą serowo – śmietankową  doskonale sprawdzi się  jako wuzetka. Polecam więc ciasto, ponieważ daje nam wiele możliwości do własnych pomysłów. U mnie tym razem przełożone kremem grysikowym i domowymi powidłami śliwkowymi , a jakby tego było mało….nasączony rumem  pychotka….

Składniki:

  • 3  jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Krem:

  • 2,5 łyżki kaszy manny ( używam błyskawicznej)
  • 0,25 ml mleka
  • 125 g margaryny
  • 3 łyżki cukru

Ponadto:

  • powidła śliwkowe
  • rum
  • olejek rumowy ( opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Suche składniki przesiać, odłożyć.
  2. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników.
  3. Mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawę korzenną – przesiać i wymieszać.
  4. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę do połaczenia składników (można też wymieszać szpatułką).
  5. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
  6. Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 170º C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  8. Ciasto wystudzić na kratce.
  9. Kaszę mannę wymieszać z mlekiem i cukrem, gotować do zgęstnienia, ostudzić.
  10. Margarynę utrzeć do uzyskania puszystej masy.
  11. Partiami dodawać zimną mannę i  dalej ucierać
  12. Do puszystej masy dodać 2-3 łyżki rumu i ewentualnie kilka kropli olejku rumowego.

Złożenie ciasta:

Piernik błyskawiczny z kremem grysikowym

  1. Zimny piernik przekroić na 4 płaty
  2. Każdy płat skropić rumem ( ilość według uznania)
  3. Smarować powidłami i kremem grysikowym.
  4. Polać dowolną polewą.

Piernik błyskawiczny z kremem grysikowym

Piernik błyskawiczny z kremem grysikowym

Smacznego 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *