Piernik z melasą

Mięciutki, aromatyczny, przepyszny. Jedyne co musicie mieć do jego wykonania to melasa ( do kupienia na stoiskach ze zdrowa żywnością). Szybki do zrobienia, prosty i bezproblemowy. Polecam.

Piernik z melasą

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g  miodu
  • 200 g płynnej melasy
  • 90 g ciemnego cukru
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej +  2 łyżki ciepłej wody
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej

Wykonanie:

  1. Masło, miód, melasę, cukier  i przyprawy umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  2. Lekko przestudzić, ( mieszanka ma być ciepła ale nie gorąca)
  3. Dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie i roztrzepać rózgą kuchenną do połączenia się składników.
  4. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
  5. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przelać do niej ciasto.
  7. Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
  8. Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty.

Piernik z melasą

Piernik z melasą

Piernik z melasą

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.