Piernik z powidłami śliwkowymi.

Pyszny piernik śliwkowy o wilgotnej konsystencji z dodatkiem powideł śliwkowych i suszonych śliwek. Lekki , cudowny w smaku. Od dziś to mój ulubiony piernik . Doskonale  sprawdzi się na świątecznym stole. Przepis jest prosty, nie sprawi kłopotu nawet osobom  początkującym w kuchni. Nie wymaga też dużo czasu na przygotowanie.Jego kolejnym atutem jest to, że długo zachowuje świeżość.Pozostaje wilgotny i pyszny nawet kilka dni. Jeżeli zaplanujemy go na święta, z powodzeniem możemy go upiec 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce (oczywiście owinięty w folię spożywczą) Później tylko przekładamy piernik, ozdabiamy i…gotowe 

Piernik z powidłami śliwkowymi.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g suszonych śliwek ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi)

Polewa:

  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 80 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy razem z sodą.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło razem z mlekiem, cukrem, miodem, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem i kawą. Bardzo ważne jest, żeby nie dopuścić do wrzenia.Podgrzewamy naszą mieszankę tylko do rozpuszczenia cukru
  3. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy powidła, żółtka, pokrojone na kawałeczki suszone śliwki oraz mąkę i miksujemy do połączenia.(możemy też użyć tylko rózgi kuchennej)
  4. Białka ubijamy  dodając szczyptę soli na sztywną masę.
  5. Delikatnie mieszamy razem z ciastem.
  6. Formę o wymiarach ok. 12×25  wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180º C przez około 1 godz.(sprawdzamy patyczkiem)
  8. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia.
  9. Przygotowujemy polewę Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy ciasto i dowolnie dekorujemy*

Piernik z powidłami śliwkowymi.

*Mój piernik został zjedzony prawie natychmiast po upieczeniu, nie doczekał się ani polewy, ani dekoracji 🙁 . Postanowiłam jednak już teraz podzielić się z Wami tym cudownym przepisem, a zdjecia wymienię gdy upiekę go po raz drugi 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *