Torcik korzenny

Torcik korzenny świetnie się sprawdzi nie tylko w czasie świąt. Korzenno-śliwkowe smaki zawsze doskonale wpasowują się w zimowa aurę. Mamy tu więc wilgotne ciasto czekoladowe  z dodatkiem powideł śliwkowych oraz majonezu,  cynamonowy krem, śliwki i pyszne powidła śliwkowe. Palce lizać
Torcik korzenny

Torcik korzenny

Składniki

Ciasto czekoladowe:

  • 6 dużych jajek
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 170 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 40 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g (4 łyżki) powideł śliwkowych korzennych
  • 80 g (4 łyżki) majonezu

krem cynamonowy:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki (30 %)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

śliwki:

  • 300 g śliwek – świeżych lub mrożonych
  • około 50 g (1/4 szklanki) cukru ( do smaku)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki (30 %)

dodatkowo:

  • około 300 g powideł śliwkowych korzennych ( miałam firmy Stovit)
  • ciasteczka do dekoracji
  • cukier puder lub zblendowane na pył wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie

Ciasto czekoladowe

  1. Jajka zmiksować z cukrem aż będą białe, puszyste i bardzo gęste.
  2. W tym czasie wymieszać  mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  3. Do jajek dodać ok. ⅓ mąki z dodatkami i zmiksować na niskich obrotach.
  4. Dodać 4 łyżki powideł, krótko zmiksować i połączyć z kolejną porcją mąki.
  5. Na koniec dodać majonez i resztę mąki – zmiksować tylko do połączenia składników.
  6. Przelać ciasto do dwóch tortownic o Ø22 cm i piec w 180ºC przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudzić, a następnie przekroić każdy biszkopt na dwa blaty.

śliwki:

  1. Przełożyć śliwki do rondelka, dodać cukier oraz przyprawę do piernika.
  2. Gotować, aż śliwki zaczną się delikatnie rozpadać, a większość soku odparuje
  3. Ostudzić

krem cynamonowy:

  1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej ( w tym celu należy zagotować szklankę wody w garnuszku, postawić na nim miskę żaroodporną lub metalową tak, aby nie dotykała wody, umieścić w misce pokruszoną czekoladę i mieszać do czasu, aż  się rozpuści pod wpływem parującej wody)
  2. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego przestudzenia..
  3. Serek mascarpone zmiksować krótko z łyżeczką cynamonu – dodać rozpuszczoną czekoladę i krótko lecz energicznie zmiksować.
  4. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksować aż będzie mocno sztywna.
  5. Dodać po łyżce serek mascarpone z czekoladą i miksować do połączenia składników.
  6. Jeżeli krem wydaje się mało słodki dodać łyżkę cukru pudru.

wykończenie:

  1. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta czekoladowego, posmarować go powidłami, a następnie wyłożyć mniej więcej ⅓ kremu.
  2. Przykryć krem drugim blatem ciasta.
  3. Nałożyć ⅓ kremu, a na niego wyłożyć przestudzone śliwki.
  4. Położyć trzeci blat, posmarować go powidłami oraz resztą kremu.
  5. Przykryć tort ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego.
  6. Wierzch posmarować powidłami.
  7. Boki torcika wyrównać długim nożem lub packą zbierając nadmiar kremu.
  8. Schłodzić ciasto w lodówce przez około 1-2 godziny.
  9. Przygotować polewę – w rondelku pogrzać kremówkę, do gorącej dodać połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
  10. Gotową polewę przestudzić.
  11. Polać nią wierzch tortu, a całość udekorować ciasteczkami.Torcik korzenny

Torcik korzenny

Torcik korzenny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.