Tarta jagodowa

Dziś kruchutka, rozpływająca się w ustach tarta z pachnącymi lasem jagodami i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady… Ciasto jest przepyszne i nie wiem, czy to dobrze, czy źle, ale na jednym kawałku poprzestać się nie da.

Tarta jagodowa

P1150377

 kruche ciasto:

  • 130 g schłodzonego  masła,
  • 35 ml zimnego mleka,
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Do mąki  dodać masło, posiekać szybko nożem, dodać żółtko, cukier, sól, mleko i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki

Formę na tartę lub formę ceramiczną o średnicy 30cm  posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem.  Nagrzać piekarnik do 220ºC  wstawić ciasto i piec ok 25-30min . ( Po 10-ciu minutach zmniejszyć temp. do 200ºC i kontrolować stopień zrumienienia.) Upieczoną tartę wystudzić.

P1150369

krem :

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 125 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • 4 łyżki adwokata
  • 100 g białej czekolady, ( rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Dodać adwokat, wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać krótko szpatułką.

dodatkowo:

  • 300 ml śmietany kremówki ( mocno schłodzonej)
  • fix do śmietany ( lub 2 łyżeczki żelatyny+3 łyżki mleka)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 500 g jagód
  • kilka  pokruszonych bez

Zimny spód do tarty posypać częścią przygotowanych  jagód, wyłożyć krem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce 2-3 godziny

Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno z fiksem i  cukrem pudrem ( ewentualnie dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku i ostudzoną ). Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać pozostałe  jagody. Na jagody pokruszyć bezy.( ilość dowolna zależna od upodobań smakowych )

P1150371

P1150376

Przechowywać w lodówce.

P1150382

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *