Makowiec zawijany

Najlepszy, sprawdzony, podpatrzony u Ewy Wachowicz. U mnie od lat króluje na świątecznym stole.

ciasto: (dwie keksówki o długości 35cm)

  • 400g mąki
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka ( białka zostawić do masy makowej)
  • 50g drożdży
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy (mały)

Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Na stolnicę przesiać mąkę dodać masło cukier waniliowy, jajko i żółtka. Posiekać jak ciasto kruche, dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem. Szybko wyrobić ciasto i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie krótko przerobić na stolnicy podzielić na dwie części, rozwałkować posmarować białkiem i masą makową. Delikatnie zrolować. Rolady umieścić na papierze do pieczenia zawinąć tak aby pomiędzy papierem a ciastem było ok.1,5cm miejsca ( ciasto wyrośnie i zajmie to miejsce). Umieścić w formach i odstawić na 20min. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 50 min. Po tym czasie  wyjąć  ciasto z formy, pozbawić papieru i umieścić na kratce. Dowolnie udekorować.

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

masa makowa:

  • 1/2kg maku
  • 1l mleka
  • 20g drożdży
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 100g migdałów*
  • 100g rodzynek*
  • olejek migdałowy

Mak zalać gorącym mlekiem, zagotować i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie przecedzić i zmielić dwa razy ( jeżeli mamy sitko do maku, wystarczy raz).Do zmielonego maku dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Powstałą masą posmarować przygotowane ciasto.

  • bakalie można dowolnie modyfikować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *