Brzoskwiniowy puszek

Brzoskwiniowy puszek, to pyszny, lekki biszkopt z dodatkiem kakao  z brzoskwiniami i delikatnym kremem śmietanowo-galaretkowym. Jest bardzo łatwe, bezproblemowe i szybkie w przygotowaniu. Prezentuje się wspaniale i wykwintnie. Myślę,że może z powodzeniem wystąpić na wielkanocnym stole  . Z podanego przepisu uzyskamy sporą porcję ciasta. Bardzo polecam

Biszkopt:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 110g mąki (użyłam tortowej)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru

Krem:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku
  • 1 galaretka malinowa w proszku
  • 500ml gorącej wody
  • 1200ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy 16g
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Dodatkowo:
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

2. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na wierzch jajecznej masy, delikatnie wymieszać szpatułką.

3.Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180ºC ( termoobieg 160ºC) piekarnika.

4.Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
1. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Biszkopt  wyjąć z blaszki, z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę, przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

3. Brzoskwinie osączyć, syrop odłożyć.
Do około 200ml syropu dodać sok z cytryny, wymieszać i nasączyć połową ponczu biszkopt w blaszce.

4.Brzoskwinie pokroić na kawałeczki.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią.

Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę .

6. Krem podzielić na dwie  nierówne części. Do większej ilości kremu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Krem z brzoskwiniami wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać.

7.Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.
Nasączyć go pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Wierzch kremu ozdobiłam przy pomocy ząbkowanej packi lub według uznania.

8.Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *