Ciasto bananowe z czekoladą.

Jeżeli zauważycie,że  banany w waszym koszu z owocami zaczynają nagle przybierać brązowy kolor, znak to pewny, że przyszła pora na pyszne ciasto bananowe. Sposób wykonania tego ciasta jest bardzo prosty-wystarczy mokre zmieszać z suchymi. Jego kolejną zaletą jest użycie całkiem zdrowych składników. Sami zobaczcie i koniecznie wypróbujcie.

Ciasto bananowe z czekoladą.

Składniki
  • 4 przejrzałe banany (po obraniu ok.400 g)
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego (z braku kokosowego dałam rzepakowy)
  • 50 g miodu
  • 2 duże jajka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 180 g  mąki pszennej pełnoziarnistej (ok.1 i ⅓ szklanki)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej ( dałam proszek do pieczenia)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 
Wykonanie
  1. Banany rozgnieć widelcem, a następnie zmieszaj z olejem , miodem, wanilią i jajkami.( moje nie zostały rozgniecione zbyt dokładnie, przez co w cieście widoczne są kawałki banana.Jeśli wolicie bardziej jednolite ciasto, banany można zblendować)
  2. W drugiej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, sodę(ew. proszek do pieczenia), cynamon i sól.)
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie.
  4. Dodaj posiekaną  czekoladę i znów wymieszaj.
  5. Wąską formę o rozmiarze około 25/10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przelej ciasto, wyrównaj.
  7. Piecz w 180ºC (góra/dół) przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.
  8. Ciasto ostudź na kratce.

 

Ciasto bananowe z czekoladą.

Ciasto bananowe z czekoladą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *