Ciasto Shreka z kremem jogurtowym

Ciasto Shreka, znane też pod nazwą „Leśny mech”, to niebanalne ciasto , które smakuje i jednocześnie prezentuje się świetnie. Z całą pewnością urzeknie wszystkich kolorem, tym bardziej, że nie powstał on dzięki użyciu sztucznego barwnika.Co więc nadało mu ten soczystą, zieloną barwę ? Odpowiedź może być dla niektórych zaskakująca. Otóż sprawcą koloru jest SZPINAK. Do tego lekki, jogurtowo-śmietankowy krem , truskawki i pyszny deser gotowy . Zapraszam do wypróbowania .Ciasto Shreka z kremem jogurtowym


Biszkopt  szpinakowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 180ml oleju
  • 340g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 250g świeżego szpinaku

Wykonanie:

  •  Świeży szpinak umyć, osączyć i dokładnie zblendować.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  •  Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, ubijając, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Dodać żółtka i dalej ubijać mikserem na jasną, kremową masę.
  •  Do piany  wlewać cienką stróżką  olej, nie przestając miksowania.
  • Dodać szpinak i wymieszać szpatułką.
  • Następnie do masy ze szpinakiem dodać w 3-4 partiach mąkę, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką.
  • Gotowe ciasto wlać do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w 180ºC ( góra-dół) przez około 45-50 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto Shreka z kremem jogurtowym

Ciasto Shreka z kremem jogurtowym

Ciasto Shreka z kremem jogurtowym

Ciasto Shreka z kremem jogurtowym
Krem:

  • 500 ml  jogurtu greckiego
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 kg  pokrojonych truskawek
  • 20 g żelatyny
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( małe)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • Żelatynę zalać około 2/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała, po tym czasie wymieszać.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały czas mieszając, aż się rozpuści –          
    nie gotować!
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
  • Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać.
  • Żelatynę wlać do pozostałego jogurtu,zmiksować
  • Dodać połowę ubitej śmietanki, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  • Dodać pozostałą śmietankę.
  • Dodać sok z cytryny, truskawki i wymieszać szpatułką lub łyżką.

Składanie ciasta:

  • Z biszkoptu odciąć cienką (1-1,5 cm) warstwę i pokruszyć do miseczki
  • Pozostały biszkopt przeciąć na dwa blaty.
  • Spodnią część umieścić w blaszce, w której był pieczony
  • Lekko skropić ponczem
  • Wyłożyć 3/4 kremu jogurtowo-śmietankowego
  • Przykryć drugim blatem
  • Wyłożyć pozostały krem
  • Posypać pokruszonym biszkoptem
  • Dowolnie udekorować
  • Ciasto wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.

Poncz:

  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Ponadto:

  • truskawki lub pestki granata do ozdoby

 

Ciasto Shreka z kremem jogurtowym

Ciasto Shreka z kremem jogurtowym

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.