Kruche z malinami

U mnie nadal malinowo . Tym razem proponuję połączenie tych aromatycznych owoców z ciastem kruchym i pyszną bezową pianką. Zamiast malin można dać jeżyny lub jagody.Ciasto szybko się robi i równie szybko znika z patery . Polecam !

P1150346 kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i posiekać szybko nożem  .
  2. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść.
  3. Podzielić na 2 części (3/4  i 1/4) każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.*
  4. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na spód zetrzeć na tarce 3/4  ciasta , lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
  6. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
  7. Wystudzić.

zdjecia lipiec6

bezowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g każdy)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

dodatkowo:

  • 500 g malin (jeżeli są mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
  1.  Białka ubić na sztywno.
  2. Powoli wsypywać  cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach robota.
  3. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
  4. Cieniutką strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.
  5. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
  6. Wyrównać i układać gęsto maliny lekko wpychając je w pianę (otworkami do góry).
  7. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (1/4).
  8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut.
  9. Wyjąć, przestudzić,można oprószyć cukrem pudrem.

P1150346

P1150348

Smacznego .

* ciasto można zrobić i zamrozić dzień wcześniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *