Puszyste ciasto z truskawkami

Proste, szybkie i aromatyczne ciasto z dużą ilością truskawek. Wychodzi wysokie i puszyste. Wilgotne od truskawek. Polecam na letni podwieczorek

Puszyste ciasto z truskawkami

Składniki ( na formę 22×33)

  • 4 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanka cukru
  • 1 szklanka (250 ml) oleju rzepakowego
  • 1 szklanka (250 ml) mleka (o temp. pokojowej)
  • 3 szklanki (450g) mąki pszennej
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 – 600 g truskawek

Puszyste ciasto z truskawkami

Wykonanie

  • Całe jajka i oba cukry umieścić w misie miksera i ubić końcówkami do ubijania piany na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy Potrwa to  7 – 10 minut- przy mikserze planetarnym. Mikserem ręcznym od 10 – 15 minut.
  • Wlewać strużką olej, dalej ubijając.
  • Następnie wlewać strużką mleko, dalej ubijając.
  • Bezpośrednio do piany przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ciastem przy pomocy szpatułki.
  • Ciasto wlać do formy o wymiarach dolnych 33 x 22 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch wyłożyć truskawki przekrojone na pół, jedna obok drugiej.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, ( do  suchego patyczka.)
  • Wyjąć, wystudzić.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Puszyste ciasto z truskawkami Puszyste ciasto z truskawkami Puszyste ciasto z truskawkami

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.