Batoniki śniadaniowe z amarantusem

   Batoniki z amarantusem to świetna alternatywa dla „sklepowych ” batonów musli.
Są niezwykle proste w wykonaniu i podatne na wszelakie innowacje. Jeśli chodzi o użyte przeze mnie składniki, to jest to tylko propozycja. Możemy zmieniać je  według własnych upodobań- pełna dowolność. Ważne,żeby użyć amarantusa  I w tym momencie warto uświadomić sobie,że jego zapach niestety nie powala  .
Po co go więc użyć???

Batoniki  śniadaniowe z amarantusem

Już wyjaśniam 

  • Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Był, obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli, podstawową rośliną uprawną Inków i Azteków.
  • Bywa nazywany  zbożem XXI wieku ponieważ jego nasiona pod względem niektórych składników odżywczych przewyższają pszenicę.
  • Cechuje go wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka.
  • Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca.
  • Reguluje biosyntezę cholesterolu co stwarza nowe perspektywy zapobiegania chorobom układu krążenia i ich leczenia.
  • Zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu co sprawia, iż może być cennym składnikiem diety kobiet ciężarnych oraz osób z chorobami układu nerwowego i kostnego.
  • Nie zawiera glutenu. 
  • Opóźnia procesy starzenia się organizmu.
  • Zawiera dwukrotnie więcej błonnika niż otręby owsiane.
  • Jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, E i C.

No to robimy!

  • 80g mąki razowej lub graham
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100g  amarantusa popping
  • 100g pestek słonecznika*
  • 50g orzeszków ziemnych*
  • 50g orzechów włoskich*
  • 50g suszonej żurawiny*
  • 50g migdałów w słupkach*
  • 50g płatków owsianych
  • 80g roztopionego masła
  • 3 łyżki ziaren sezamu*
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g jasnego syropu z agawy (może być miód lub syrop ryżowy)
  • 1 duże białko
  • szczypta soli

*można dowolnie modyfikowaćBatoniki  śniadaniowe z amarantusemWykonanie

  1. Piec nagrzać do 170º C.
  2. W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki.
  3. Do rozpuszczonego masła dodać syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i wymieszać.
  4. Wlać do sypkich składników i dokładnie wymieszać.
  5. Na koniec dodać białko i także wymieszać.
  6. Formę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Nałożyć masę na batoniki, dokładnie ugnieść i wyrównać powierzchnię. ( warto tu użyć siły, gdyż jeżeli nie ugnieciemy masy dokładnie batoniki po upieczeniu będą się kruszyć)
  8. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut aż do lekkiego przyrumienienia.
  9. Pozostawić w foremce do przestudzenia po czym  kroić w dowolne kawałki.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Batoniki  śniadaniowe z amarantusem

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *