Pierniczki choinkowe

Pierniczki choinkowe

Kruche, aromatyczne pierniczki choinkowe, odpowiednie do dekorowania. Można powiesić je na choince i rozkoszować się korzennym zapachem, lub obdarować nimi najbliższych.Umieszczone w szczelnej puszce długo zachowują kruchość.Jeżeli zaś poddamy je działaniu wilgoci  szybko zmiękną i będą rozpływać się w ustach. Ciasto jest elastyczne jak plastelina, świetnie się wałkuje i nie wymaga podsypywania mąką. Polecam bardzo 

Składniki:

  • 1,25 kg mąki
  • 0,50 kg cukru
  • 5 jaj
  • 1 paczka masła
  • 1/2 paczki smalcu
  • 0,25 kg miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżki kawy mielonej+1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka mleka
  • 2,5 łyżeczki sody

Pierniczki choinkowe

Pierniczki choinkowe

Wykonanie

  1. Do ronda wkładamy tłuszcz i wsypujemy cukier (ok.100 g) aby zrobić z niego karmel. Mieszamy, aby się nie przypalił.
  2.  Zaparzamy kawę w kubku i dodajemy mleko.
  3. W misce miksujemy jajka z resztą cukru. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika i 1/2 kg mąki. Mieszamy
  4.  Do karmelu dodajemy miód i kawę z mlekiem stopniowo, łączymy do jednolitej konsystencji i dodajemy sodę.
  5.  Gdy zacznie się pienić przelewamy do miski z ciastem. Łączymy i dodajemy resztę mąki.
  6.  Wyrobione ciasto zostawiamy, aby się schodziło. Można podzielić ja porcje, zawinąć w folie spożywcza i umieścić w lodówce (jednak nie jest to konieczne, można od razu po ostygnięciu zacząć wałkowanie)
  7.  Porcję ciasta chwilkę wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy pierniczki i pieczemy w temp. 160º C ok. 10 -12 min.  Studzimy na kratce.
  8.  Po ostygnięciu układamy pierniczki pionowo w szczelnie zamykanym pojemniku.

 

Pierniczki choinkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *