Granola

Granola (słowo ang., pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.

Tyle wiadomości znajdziemy w Wikipedii -nic dodać nic ująć-granola to coś w stylu musli , które komponujemy sobie sami według własnych upodobań. Składniki modyfikujemy i przez to za każdym razem nieco zmieniamy smak naszego śniadania. Ważne jest, żeby nie dodawać przed pieczeniem suszonych owoców typu: rodzynki, banany, ananasy, morele czy żurawina…jeżeli o tym zapomnimy pozostanie nam mozolne wybieranie z naszej granoli czarniuteńkich, przeraźliwie gorzkich węgielków 🙁  Niestety raz tak miałam i dlatego przestrzegam.

P1080811

składniki:

  • 220 g płatków owsianych
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 60 g ziaren sezamu
  • 60 g pestek dyni 
  • 1 jabłko starte na dużych oczkach (ok.200g)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (może być więcej)
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 40 g płynnego  miodu
  • 50 g  brązowego cukru
  • 120 g migdałów
  • 120 g orzechów włoskich ( nieco posiekać)
  • 60g płatków kukurydzianych
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 g rodzynek
  • 100g  suszonych moreli

Wszystko z wyjątkiem rodzynek i moreli dokładnie wymieszać .Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut – trzeba zaglądać, żeby nie spalić -mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami i pokrojonymi drobno morelami. Przechowywać  w szczelnie zamkniętym pojemniku . Można bardzo długo ale najczęściej nie jest to możliwe 🙂 

P1080801P1080805

P1080817 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *