Hamburger XXL z tortownicy

Hamburger XXL z tortownicy to pomysł na super kolację dla całej rodziny. Proste ciasto drożdżowe, mięso mielone, keczup, musztarda, kilka ogórków konserwowych,
żółty ser….i już nie będziecie chcieli kupowanych Fast foodów 

Hamburger XXL z tortownicy

Ciasto

  • 250 ml wody
  • 12g drożdży  świeżych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40 g oleju
  • 3 łyżeczki sezamu do posypania

Farsz

  • 400 g mięsa mielonego (łopatka, szynka lub indyk)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku ( można pominąć)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 150g sera żółtego( może być mniej)
  • przyprawy
  • musztarda
  • keczup

Przygotowanie

Hamburger XXL z tortownicy

Ciasto

  • Wodę, drożdże i cukier umieścić w miseczce. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Dodać mąkę, sól, olej, cukier jajko i zagnieść ciasto.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 1h.

Farsz

  • Mięso mocno podsmażyć, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek chwilę poddusić. Doprawić ( pieprzem, solą, curry, papryką).
  • Tortownicę 30–32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3/4 ciasta rozwałkować tak żeby zakryć dno i boki tortownicy z lekkim naddatkiem. Posmarować keczupem
  • Przygotowany farsz mięsny wyłożyć równomiernie na ciasto, posmarować musztardą położyć pokrojone w kostkę ogórki i plasterki sera żółtego.
  • Przykryć resztą ciasta nakładając na nie zostawione naddatki
  • Posmarować żółtkiem, posypać sezamem.
  • Piec z termoobiegiem 20-30 min w 180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.