Pierogi z mięsem gotowanym

Pierogi z mięsem gotowanym są idealnym daniem, do którego można  wykorzystać mięso pozostałe z rosołu. Można też specjalnie ugotować jakiś kawałek karczku czy łopatki a wywar użyć do sporządzenia zupy.
Bardzo polecam ciasto na pierogi. Wspaniale się wałkuje, lepi, nie rozkleja się w czasie gotowania, a po ugotowaniu  jest miękkie i delikatne. Nam bardzo smakowało, więc zachęcam do wypróbowania .
Pierogi z mięsem gotowanym
Składniki:  (na ok.44 sztuki- ∅ 10cm)
 Ciasto:
  • 40 dkg maki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju lub oliwy 
  • mąka do podsypania
Mąkę wsypujemy do miski  i zalewamy wrzącą wodą.* Dodajemy olej i mieszamy widelcem. Wykładamy na stolnicę i  czekamy do momentu, aż ciasto nie będzie nas parzyć w ręce przy wyrabianiu. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu pojawienia się w nim pęcherzyków powietrza. Ciasto przykrywamy (np. miską) i pozostawiamy, żeby „odpoczęło” i wystygło.   Po tym czasie dzielimy na 2-3 części. Podsypując mąką wałkujemy cienkie placki i wykrawamy koła. Koła nadziewamy farszem, dokładnie zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki oleju, przez 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane zrumienioną na tłuszczu cebulką.

Pierogi z mięsem gotowanym

*      Napisałam jak zrobić ciasto ręcznie, ale jak najbardziej można je zagnieść w robocie typu thermomix (program z kłoskiem), lub w maszynie do chleba- wówczas wrzucamy wszystkie składniki, maszyna wyrabia a my nie przejmujemy się wrzątkiem.

 

Pierogi z mięsem gotowanym Pierogi z mięsem gotowanym

Farsz:

  • 35-40 dkg gotowanego mięsa
  •  1papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2  łyżki bułki tartej

Pierogi z mięsem gotowanym

Ugotowane mięso zmielić w blenderze lub przy użyciu maszynki . Czosnek, cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na 1 łyżce oleju i dodać do masy mięsnej. Dodać jajko , bułkę tartą i  doprawić pieprzem i solą. 

Pierogi z mięsem gotowanym Pierogi z mięsem gotowanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *