Racuszki na maślance z sosem wiśniowym

Delikatne i miękkie racuszki smażone na minimalnej ilości tłuszczu, moje ulubione. Doskonale smakują z różnego rodzaju dodatkami owocowymi lub po prostu z cukrem pudrem.Warto wypróbować!

Racuszki na maślance z sosem wiśniowym
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (30 dag)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki maślanki (1/2litra)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Racuszki na maślance z sosem wiśniowym

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą.
  2. W kolejnej miseczce mieszamy maślankę z jajkiem, roztopionym masłem oraz solą.
  3. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy do połączenia. (nie należy mieszać za długo ponieważ placuszki nie będą puszyste).
  4. Patelnię rozgrzewamy i lekko smarujemy roztopionym masłem klarowanym.
  5. Wykładamy łyżką niedużą ilość ciasta i smażymy na średnio rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.

Sos wiśniowy:

  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (6 g)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

W garnuszku mieszamy wiśnie z cukrem. Delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką. Mieszamy do zagotowania i odstawiamy. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uważamy aby nie zagotować, bo żelatyna straci wówczas swoje własności.  Zdejmujemy z palnika i dodajemy do gorących wiśni. Dokładnie mieszamy i schładzamy, by sos owocowy zgęstniał do konsystencji żelu-kisielu.

Racuszki na maślance z sosem wiśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.