Rolada schabowa

Proponuję dziś pyszną roladę ze schabu, mięsa mielonego i pieczarek.
Świetnie sprawdza się zarówno na gorąco np. z sosem pieczarkowym, jak i na zimno jako dodatek do kanapek-alternatywa dla bezsmakowych  wędlin ze sklepu.

P1120850

Należy przygotować:

  • około 1,2 – 1,3 kg schabu bez kości
  • 400g mięsa mielonego (może być drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane)
  • 1 jajo
  • 300g  pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 100g  żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku ( lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego)

Rolada schabowa

  1. Schab rozcinamy na pojedynczy szeroki płat, rozbijamy tłuczkiem  posypujemy solą i pieprzem z obu stron, rolujemy i odkładamy do lodówki.
  2. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i smażymy z cebulką doprawiając solą i pieprzem
  3. Mięso mielone mieszamy z jajem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Na płacie schabu rozkładamy równomiernie mięso mielone, potem posypujemy obficie startym serem, na ser wykładamy pieczarki.
  5. Całość  ściśle rolujemy, mięso obwiązujemy sznureczkiem i  zawijamy ściśle w folię aluminiową.
  6. Do szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę ( półtorej szklanki ) i wkładamy mięso owinięte w folię
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC wkładamy schab i pieczemy około 2 godzin 
  8.  Około 20 minut przed końcem pieczenia rozchylamy folię u góry aby mięso ładnie się zarumieniło.

Rolada schabowa

Rolada schabowa

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *