Kotlety schabowe przygotowujemy przeważnie w postaci smażonej, oczywiście panierując je wcześniej w bułce tartej. Dla odmiany proponuję zamarynować pokrojony na kotlety schab, a potem usmażyć . Marynata sprawi,że mięsko będzie mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Ponadto możemy zamarynować je 3-4 dni wcześniej, co jest ogromną zaletą przy proszonych, czy świątecznych obiadach.
Składniki: (ok.10 kotletów)
- 1 kg schabu ( pokroić na kotlety)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Marynata:
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka płaska musztardy
- 5 łyżek oleju
Wykonanie:
- Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko rozbić tłuczkiem.
- Kotlety posolić i oprószyć pieprzem.
- Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać .
- Kotlety umieścić w szklanym zamykanym naczyniu , zalać marynatą dbając o to, aby każdy kotlet był nią otoczony.
- Wstawić do lodówki na 3-4 dni.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kolejno wszystkie kotlety ( staramy się aby jak najwięcej marynaty pozostało na mięsie)
- Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 min aby się dopiekły.Można również umieścić wszystkie obsmażone kotlety na patelni i dopiekać na najmniejszym ogniu kuchenki- ja jednak w obawie przed przypaleniem wolę to robić w piekarniku.
Smacznego