Tort gołąbkowy

Kolejna po klasycznych gołąbkach   oraz pysznej zupie gołąbkowej  propozycja dla gołąbkożerców. Tym razem  tort gołąbkowy . Polecam, bo danie jest rewelacyjne. Przypuszczam, że w lipcu gdy będzie można kupić młodą kapustę , jeszcze zyska na smaku. Danie robi się szybko- bez  żmudnego zawijania, układania, duszenia… ważne jest jednak, aby tortownica, której użyjemy była szczelna. Jeśli mamy co do tego jakiekolwiek obawy należy bardzo dokładnie wyłożyć ją folią aluminiową. Jeśli tego nie zrobimy oprócz pysznego dania będziemy mieli w domu bardzo nieprzyjemny zapach

 Tort gołąbkowy

Skład: ( porcja zaspokoi głód 8 głodnych osób )

mięso:

  • 1 kg łopatki 
  • 200 gramów ryżu białego (może być w woreczkach )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzuponadto:
  • 1/2 dużej główki kapusty bialej
  • sól, pieprz do smaku

sos:

  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła 
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki wody
  • vegeta, sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka mąki

wykonanie:

  1. Z kapusty odcinamy głąb, kroimy ją na grubsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy nieco soli i gotujemy na małym ogniu aż zmięknie. Odcedzamy. 
  2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzamy i schładzamy do temperatury pokojowej.
  3.  Mięso mielimy na średnich oczkach. Do masy mięsnej dodajemy ryż, wyrabiamy dokładnie dłonią.
  4. Do mięsa z ryżem dodajemy jajo, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy.
  5. Masę mięsną dzielimy na dwie równe części.

 Tort gołąbkowy

przygotowujemy sos:
Zagotowujemy dwie szklanki wody, dodajemy poszatkowaną cebulę i łyżkę masła, doprawiamy vegetą, gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy koncentrat (lub świeże pomidory) zagotowujemy.
W 1/2 szklanki wody dokładnie mieszamy 1 kopiastą łyżkę mąki i zagęszczamy sos .  Przyprawiamy solą  i pieprzem do smaku.

składamy danie:

  • Całość kapusty dzielimy na 3 części (część kapusty, która ma być na dnie foremki może być nieco większa).
  • Tortownicę o średnicy 30 cm smarujemy olejem, na dno układamy pierwszą część kapusty, lekko solimy i posypujemy pieprzem.( pamiętamy o ewentualnym uszczelnieniu formy)
  • Na kapustę wykładamy pierwszą część masy mięsnej, wyrównujemy powierzchnię. Następnie na mięso wykładamy drugą część kapusty, znów lekko solimy i pieprzymy.
  •  Wykładamy drugą częścią mięsa.
  • Na wierzch naszego „tortu” układamy ostatnią część kapusty.
  • Całość zalewamy lekko przestudzonym sosem pomidorowym (sos ma przykryć zapiekankę),
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC
  • Pieczemy około 60-70min (w zależności od  twardości użytej kapusty).

 Tort gołąbkowy

 Tort gołąbkowy

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *