Zapiekanka farmerska

p1150769

Zapiekanka farmerska to nowy pomysł na pyszny obiadek  Jeżeli komuś znudziło się spagetti proponuję połączyć mięso mielone z ziemniaczanym puree.
Zaręczam,że wyjdzie pysznie 

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentraty pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu ( może być z kostki)
  • olej, gałka muszkatołowa, tymianek,pieprz,sól

Zapiekanka  farmerska

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę lub mocno utłuc na puree.
  2. Dodać 2 ząbki przeciśniętego czosnku,mleko, masło, szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszać.
  3. Cebule i pozostały ząbek czosnku drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.
  4. Dodać mięlone mięso i smażyć przez chwilkę ( aż mięso straci surowy wygląd)
  5. Dolać bulion, dodać koncentrat, sól, pieprz i tymianek.
  6. Dusić przez 15-20 min mieszając, aby nie przywarło do dna.
  7. Gotowe mięso wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  8. Rozprowadzić puree (ja użyłam worka cukierniczego i końcówki w formie gwiazdki, ale można z powodzeniem posłużyć się łyżką)
  9. Z wierzchu zapiekankę posmarować roztrzepanym jajkiem.
  10. Zapiekać w temp.180ºC przez 20-25 min.

Zapiekanka  farmerska

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *