Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą,boczkiem i kiszoną kapustą.

Na dzisiejszy obiadek proponuję wam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, boczkiem i kiszoną kapustą.  Danie wychodzi fantastyczne i jest bardzo sycące. Robi się ją w garnku rzymskim, ale w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym z przykrywą też wyjdzie świetnie. Jeżeli lubicie kapustę kiszoną to zapiekanka na pewno wam zasmakuje. Polecam.
Składniki:
  • 300g kiełbasy
  • 400g boczku
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 60 dag  ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • ok.45 dag kapusty kiszonej (sprawdzić smak, jeśli jest dla nas za kwaśna -przepłukać)
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 6 kulek jałowca
  • 1 łyżeczka kminku (w ziarnach)
  • 1-2 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczka soli
  • pieprz
  • koperek i cebulka zielona do przybrania

Wykonanie:

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą,boczkiem i kiszoną kapustą.
  1. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w plastry,  cebulę pokroić w kostkę czosnek przecisnąć przez praskę i również  podsmażyć. Wyjąć.
  3. Kapustę podsmażyć na patelni  (ok. 1-2  minuty), następnie dodać bulion  oraz ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiec sól i pieprz. Dusić całość pod przykryciem ok. 20 minut do miękkości.
  4. Garnek rzymski (wcześniej namoczony 15 minut)  natłuścić.(jeżeli korzystamy z innego naczynia namaczanie nie jest potrzebne)
  5. Ułożyć warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku a na wierzch kapustę z ziemniakami.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 40 minut w temp 180-200ºC  (pod przykryciem).
  7. Po upieczeniu posypać koperkiem i zieloną cebulką.(ja akurat nie miałam )

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą,boczkiem i kiszoną kapustą.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą,boczkiem i kiszoną kapustą.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *