Dutch Baby- mega naleśnik z owocami

Taki naleśnik to doskonały początek dnia. Miękki w środku i lekko chrupiący z wierzchu.Zrobicie go bardzo szybko z podstawowych składników. Do tego duża ilość owoców….Palce lizać! Jedyne co musicie mieć to patelnia z odpinaną rączką lub żeliwna. Po prostu patelnia musi nadawać się również do pieczenia w piekarniku.

Dutch Baby, czyli mega naleśnik z owocami

Składniki:(piekłam na patelnie o średnicy 21cm)

  • 2 duże jajka
  • 120 ml mleka
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  szczypta soli

Ponadto:

  • 1,5  łyżki klarowanego masła
  • cukier puder do posypania
  • świeże owoce np. truskawki, maliny, porzeczki, jagody, borówki amerykańskie

Dutch Baby

Wykonanie:

  1. W miseczce umieścić jajka i lekko ubić rózgą kuchenną. Ubić delikatnie i krótko – dosłownie 10 s. Wlać mleko i ponownie krótko ubić. Dodać wanilię, sól  oraz mąkę, którą przesiewamy bezpośrednio do naczynia . Wymieszać rózgą kuchenną  do połączenia składników i zlikwidowania grudek.
  2. Rozgrzać piekarnik do 220ºC ( może być termoobieg albo góra-dół)
  3. Na palniku postawić patelnię, na której można  piec w piekarniku. Mocno ją rozgrzać, następnie roztopić na niej masło klarowane.
  4. Na patelnię wlać przygotowane ciasto (lejemy  na środek patelni.)
  5. Następnie od razu przenieść patelnię do rozgrzanego piekarnika.
  6. Piec przez około 20 minut.
  7. Naleśnik powinien mocno wyrosnąć. (oczywiście po posypaniu owocami opadnie)
  8. Wyjąć,  oprószyć cukrem pudrem, posypać owocami i od razu podawać

Dutch Baby

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.