Paszteciki śmietanowe

Bardzo smaczne paszteciki, które możemy zrobić z dowolnym farszem. Może to być mielone mięso, kiszona kapusta z grzybami, pieczarki, czy co tam jeszcze sobie wymyślicie. Ciasto jest delikatne i kruche i zależnie od tego czy lubimy go więcej, czy mniej – rozwałkowujemy grubiej lub cieniej.

Niestety nie zrobiłam zdjęcia gotowym pasztecikom. Dodam, gdy będę robić następnym razem.

Paszteciki śmietanowe

Skład:

  • 4 szklanki mąki ( ok.60 dag)
  • 25 dag masła (może być masło roślinne)
  • 250 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 roztrzepane jajko- do posmarowania pasztecików

Mąkę wymieszać z solą i posiekać z zimnym tłuszczem. drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki. Szybko wyrobić ciasto, przykryć ściereczką  i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części.Uformować wałki grubości palca, rozpłaszczyć wałkiem, nakładać farsz, dokładnie zalepiać, odwracać „szwem” do spodu. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ( można posypać makiem, sezamem lub czarnuszką) Pokroić na 5 centymetrowe kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (200º C). Piec do zrumienienia (ok. 20min)

Farsz mięsny:

  • ok.50-70 dag mięsa
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • kilka pieczarek
  • 1 łyżka vegety

Mięso zalać wodą (1,5l) dodać obrane warzywa, pieczarki i przyprawy. Gotować pod przykryciem , aż mięso będzie miękkie. Przestudzić i zmielić w maszynce razem z warzywami. Gdyby farsz okazał się zbyt suchy dodać trochę rosołu. gdyby był zbyt mokry 2-3 łyżki bułki tartej.

 

Paszteciki śmietanowe Paszteciki śmietanowe Paszteciki śmietanowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.