Rolada serowa

Lubię wyszukiwać receptury  potraw, które później ułatwiają i skracają  mi codzienne zajęcia związane z przygotowywaniem posiłków, a do tego są smaczne i chwalone przez domowników. Należy do nich, już trzecia z serii rolad zamieszczonych na blogu, rolada serowa. Jej wykonanie wymaga trochę zachodu, ale za to później przygotowanie pełnowartościowej kanapki do pracy, czy szkoły ogranicza się do jednego ruchu nożem…. i w kanapce ląduje:żółty ser,masło, serek topiony, jajko,szynka, szczypiorek i szpinak.
Wypróbujcie koniecznie !

P1110697

Składniki:

  • 400g sera  ( użyłam Goudy )
  • 200g serka topionego śmietankowego (lub o dowolnym  smaku)
  • 50g -100g masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 300g szynki konserwowej w plastrach ( może być inna ulubiona wędlina)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • świeże  liście szpinaku
  • sól,pieprz (do smaku)

Wykonanie:

  1. W garnku zagotować sporą  ilość wody.
  2. Zdjąć z ognia i włożyć do niej żółty ser  zawinięty szczelnie w woreczek do żywności,
  3.  Trzymać ser  w wodzie do momentu,aż  zrobi się miękki i plastyczny ( potrwa to ok. 30-40 minut.)
  4. W czasie,gdy ser nabiera plastyczności przygotowac farsz
  •  Masło utrzeć mikserem na puszystą masę,
  • Dodać serki topione i razem utrzeć.
  • Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,
  • Doprawić solą , pieprzem i delikatnie wymieszać.

P1110595

5.  Żółty  ser wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm.

6.  Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.

7. Na farszu poukładać umyte i osuszone listki szpinaku.

8. Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.

9. Schłodzić w lodówce .( najlepiej  całą noc.)

SMACZNEGO!

P1110693

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *