Paprykarz domowy jak szczeciński

 P1090282Pewnie kupujecie nieraz paprykarz szczeciński?
Nie wiem jak Wam ale mnie zdarzało się ostatnio trafiać na jakieś mniej udane partie tego przysmaku.
A to wyczuwałam w nim jakby mielone ości, a to był tak suchy, że nie dało  się posmarować kanapki.
Bywało, że jego ostrość zabijała wszelkie smaki…

Postanowiłam więc zrobić domową wersję paprykarzu.
Okazała się pyszna. Zasmakowała wszystkim domownikom .
Paprykarz można jeść  na ciepło i na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa.
Jeśli znacie i lubicie tę potrawę koniecznie zróbcie ją w domu.
Gorąco namawiam do wypróbowania.
Jestem pewna, że Wam zasmakuje…

Skład:

P1090275

  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża puszka filetów z makreli w pomidorach
  • 2 woreczki ryżu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  2. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, dołożyć do cebuli, dusić do miękkości.
  3. Ryż ugotować w woreczkach ( powinien być kleisty), ostudzić i przesypać do miski.
  4. Do podduszonej marchewki przecisnąć czosnek, wymieszać.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy, chwilkę gotować stale mieszając.
  6. Jeżeli warzywa na patelni są dostatecznie miękkie, dodać do nich makrelę z puszki i dokładnie wymieszać.
  7. Połączyć z ryżem.
  8. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie ostrą i słodką papryką. 

P1090279

P1090276

P1090280

P1090281P1090282

P1090287

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.