Śledź w sosie śmietanowym

Polecam przepis na szybkie śledziki w  sosie śmietanowym, które można wykorzystać zarówno na piątkowy obiad jak i na świąteczny stół. Składniki sosu możemy modyfikować zmniejszając ilość śmietany na rzecz majonezu. Otrzymamy wówczas sos bardziej wykwintny, ale jednocześnie bardziej kaloryczny. Możemy również śmietanę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Otrzymamy wtedy wersję lekką prezentowanej przekąski.

Śledź w sosie śmietanowym
SKŁADNIKI:

  • 50 dag matiasów
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany/jogurtu
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3- 4 ogórki konserwowe
  • 1  czerwona cebula
  • papryka czerwona  do dekoracji, sól pieprz
  1. Matiasy wymoczyć w wodzie lub w mleku. Osuszyć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.
  2. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Cebulę sparzyć  wrzątkiem i osączyć na sicie.
  4. Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą- doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
  5. Śledzie ułożyć na półmisku , polać sosem
  6. W rzędach ułożyć pokrojone warzywa.
  7. Posypać czerwoną papryką i udekorować wg własnego uznania.
  8. Odstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Śledź w sosie śmietanowym

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *