Sałatka z tuńczykiem

Dzisiejsza sałatka to na pierwszy rzut oka ciasto. Mnie przypomina jakiś jabłecznik z białkową pianką i kruszonką. Nic bardziej mylnego. Kruszonka to tarte żółtko, białkowa pianka to owszem białko, ale w postaci ugotowanej i utartej, a jabłka są w rzeczywistości tuńczykiem…… Ciekawe metamorfozy? A zaręczam, że do tego jeszcze całkiem smaczne, proste i szybkie. Zróbcie sobie taką sałatkę. Miny gości – bezcenne 🙂

Składniki:

  • 36 krakersów solonych ( 3 warstwy po 12 ciastek )
  • puszka tuńczyka w oleju*
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 120g żółtego sera
  • pieprz
  • 9 łyżek majonezu
  • 3-4 łyżki keczupu 

Wykonanie:

  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 5-cioma  łyżkami majonezu .
  •  Tuńczyka  odsączyć z nadmiaru oleju i wymieszać z keczupem.
  • Jajka ugotować, obrać, oddzielić żółtka od białek i zetrzeć na grubych oczkach tarki ( oczywiście białka osobno od żółtek )
  • Białka wymieszać z pozostałym majonezem
  • Na ozdobnej tacy lub dobranej rozmiarowo blaszce (ew. naczyniu ceramicznym) ułożyć 12 krakersów
  • Na krakersy wyłożyć masę serową, delikatnie wyrównać i przykryć drugą warstwą krakersów
  • Teraz wyłożyć masę z tuńczyka i keczupu-przykryć trzecią warstwą krakersów
  • Ciastka pokryć białkami wymieszanymi z majonezem
  • Całość posypać startym żółtkiem
  • Odstawić do lodówki na co najmniej 10 godzin ( aby krakersy nawilgły)
  • Przed podaniem pokroić na porcje, ewentualnie ozdobić kleksem z majonezu

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

* warstwę tuńczykową można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań, można ją wymienić na szprotki w pomidorach, które rozgniatamy dokładnie widelcem, może być drobno pokrojona szynka konserwowa z majonezem i posiekanym selerem konserwowym, może też być pokrojony i usmażony kurczak, lub co tam Wam wpadnie do głowy. Każda wersja jest pyyyszna. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *